Theoretische informatie kronen
Hieronder wordt er uitgelegd over de informatie van kronen.
Wat is een kroon nou eigenlijk?
Een kroon kan een gebitselement (tand/kies) eigenlijk als het ware vervangen. Als een gebitselement zodanig is aangetast, dat een vulling alleen niet voldoende is, wordt er een kroon gemaakt. Alle vlakken van het gebitselement worden dan vervangen door een restauratie. Een kroon zorgt ervoor dat uw tand of kies behouden blijft.
De kroon komt over een soort stompje heen, dat stompje is nog een gedeelte van uw eigen tand/kies. Om zo'n stompje te maken, wordt u eerst verdoofd en daarna wordt er een laag in de omvang van uw gebitselement afgeslepen om ruimte te maken voor de kroon. Een kroon is dus een kapje dat op een gebitselement wordt gezet, verder moet het natuurlijk een houvast hebben en dat wordt gedaan door middel van een laagje krooncement aan de binnenkant van de kroon, U kunt het vergelijken met een soort lijm die aan uw kroon dan wordt vast lijmt aan het stompje.
Kronen worden gemaakt van allerlei materialen. Daarover kunt u meer lezen onder het kopje ''Verschillende soorten kronen''.
Wanneer kunt u voor een kroon overwegen?
- Mocht een tand of kies meerdere keren gevuld zijn of na het afbreken van een tand of kies amper houvast heeft om te vullen, dan kan er vervolgens een kroon gemaakt worden.
- Als u uw gebit er mooier uit wilt laten zien, doordat u zich bijv. stoort aan verkleuring of misvorming van het gebitselement.
- Stel dat u een ongeluk heeft gehad, waardoor uw tand of kies te veel van stuk is gegaan, dan kunt u ook kiezen voor een kroon.
- Patiënten die een endo (wortelkanaalbehandeling) hebben gehad, kunnen ook voor een kroon overwegen.
Begrippen:
Gebitselement = tand/kies
Kroon = kapje dat op een gebitselement wordt gezet
Endo = wortelkanaalbehandeling
Bronvermelding:
- J. de Jonge, Conserverende tandheelkunde (boek)
- https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-mondgezondheid/behandelingen/kroon/
Maak jouw eigen website met JouwWeb