Verloop van de kroon preparatie behandeling

Hieronder wordt er uitgelegd hoe het verloop gaat van een preparatie behandeling van een kroon.

 


Afslijpen van een gebitselement (tand/kies)

 

Als eerst wordt u verdoofd mits het element vitaal (levend) is. Daarna wordt het element zo nodig omslepen, totdat er voldoende ruimte is om de kroon te plaatsen. 

 

(Zie afbeelding hieronder)

 

Voorafdruk maken

 

Eerst zal de tandarts een voorafdruk maken. Die voorafdruk maakt de tandarts van de gehele kaak (onder- of bovenkaak) of een deel van de kaak.

Zodra de tandarts klaar is met het maken van de voorafdruk, zal er met een noodkroon materiaal wat men protemp noemt in de voorafdruk worden ingespoten. Zo wordt er een nieuwe voorafdruk gemaakt.

Op het moment wanneer het protemp materiaal is uitgehard, wordt de voorafdruk er ook uitgehaald en ontstaat er daardoor een noodkroon die de juiste oorspronkelijke vorm heeft van het gebitselement (tand/kies).

 

Beetregistratie 

 

Door middel van een beetregistratie bepaalt men hoe de gebitselementen (tanden/kiezen) op de boven- en onderkaak aansluiten. Aangezien men de vorm en de hoogte van de definitieve kroon gaat bepalen is zo'n beetregistratie daarom noodzakelijk, hierdoor dient er een afdruk van gemaakt te worden. Men doet dit met een materiaal wat wasbeet wordt genoemd en dit is een rood registratie materiaal voor kronen (zie afbeelding hieronder). Ook kan dit door een ander registratie materiaal worden gedaan. 

 

 

Kleur bepalen

 

Aan de hand van een kleurenschema, soms ook wel kleurenring genoemd (zie afbeelding hieronder) bepaald men wat de juiste kleur is voor uw definitieve kroon. De informatie over uw kleur voor de definitieve kroon en wat voor materiaal de kroon is gemaakt komt allemaal in een techniekbon. Die techniekbon wordt gestuurd samen met uw afdrukken naar een tandtechnisch laboratorium, zodat de tandtechnicus uw kroon volledig kan afmaken. U krijgt een nieuwe afspraak (zo'n 2 a 3 weken later) om uw kroon te passen in de praktijk.

 

Noodvoorziening (noodkroon)

 

Nadat de protemp van de voorafdruk uitgehard is, is de noodkroon bijna klaar. De noodkroon hoeft alleen nog maar bijgewerkt te worden en dit doet men door de noodkroon bij te slijpen, zodat het precies in de mond past.

De noodkroon wordt met een tijdelijk cement vastgeplakt, om ervoor te zorgen dat de noodkroon goed vast blijft zitten.

Het eindresultaat van de noodkroon is niet definitief. Dit is slecht een noodoplossing. Uw kleur van de kroon, de afdrukken en overige dingen worden naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd, waardoor u later terug moet komen om de definitieve kroon te passen. Hiervoor moet u een andere afspraak maken.

Nog ter belangrijke informatie:

  • Het kan voorkomen dat uw noodkroon er eerder uitvalt dan de geplande vervolgafspraak, dan is het van belang dat u de tandartspraktijk belt en een nieuwe tijdelijke noodkroon krijgt.
  • Mocht u na 24 uur nog verdoofd zijn, is het ook van belang dat u de tandartspraktijk belt en pas altijd op met warm eten/drinken, omdat u door de verdoving geen gevoel hebt, kunt u uw tong verbranden.
  • Let op dat u niet op uw wang of lip bijt, want doordat u geen gevoel hebt, kunt u uw wang/lip kapot bijten.
  • Belangrijk is ook dat u tijdens het dragen van de noodkroon voorzichtig eet i.v.m. dat de noodkroon dus niet definitief is en dus ook niet sterk genoeg zal zijn wanneer u stevige drop eet of iets plakkerig. 

 

Hierbij volgt er nog een extra uitleg filmpje ter verduidelijking op bovenstaande informatie:

 

 

Begrippen:

Vitaal = levend

Gebitselement = tand/kies

Protemp = een materiaal van kunsthars, vaak gekozen materiaal en hier wordt de noodkroon van gemaakt

Noodkroon = een tijdje noodoplossing als kroon, dus deze noodkroon is niet definitief

 

 

Bronvermelding:

  • J. de Jonge, Conserverende tandheelkunde (boek)
  • Fiducia, schoolmateriaal online.
  • Youtube, KNMT